◄ Terug

2006 - España por favor

CategorieUilefeesten
Gepasseerd zaterdag 19 augustus 2006 14:00
Evenement vrijdag 18 augustus 2006 14:00 - zaterdag 19 augustus 2006 23:59

Spaanse gezelligheid op z’n Markegems

affiche2006Na enkele dagen in angst te hebben geleefd en na enkele (bijna) slapeloze nachten was het weer zover. De Uilefeesten stonden voor de deur en ditmaal hadden we gekozen voor een gedeeltelijk andere aanpak.

Zaterdag 19 augustus 2006

Onze populaire dorpsfeesten zouden op zaterdag niet meer plaatsvinden in de Sporthal, maar we zouden onze feesttenten voor gans het weekend opstellen in de Brouwerijstraat rond zaal Pax. In dat geval waren we natuurlijk nogal afhankelijk van de weergoden, die ons de laatste jaren wel heel gunstig gezind waren, alleen vroegen we ons af of de bedevaart naar Scherpenheuvel van enkele van onze leden wel zo’n goed idee was. Zij hadden daar namelijk een dikke kaars doen branden om op ons Uileweekend goed weer te krijgen. Aanvankelijk leek dit niet zo goed te lukken. Om 16.30 u viel het water met bakken uit de hemel en stond het pleintje voor het podium onder water. Nochtans was er bij het krieken van de dag geen wolkje te zien. Ik denk dat de weergoden op dat moment aan het lachen waren met onze bedevaarders.

In elk geval konden wij uit de voorverkoop van het Spaans eetfestijn afleiden dat we op de goede weg waren. Ongeveer 450 kaarten in voorverkoop was toch echt wel een groot succes. Voor 10 € mag je natuurlijk geen groot menu verwachten, maar de mensen keken met verwondering naar de grote paëllapannen en de rest van onze geïmproviseerde keuken. Dat we graag stunten dat weten de mensen onderhand wel, maar 450 mensen een degelijke maaltijd verschaffen op een paar uur tijd ? Er was een grote inspanning nodig om dit voor mekaar te krijgen, Maar de paëlla was heerlijk en de barbecueliefhebbers kregen een origineel barbecuerecept op hun bord. En we zijn fier op onze prestatie. De vele positieve reacties waren voor ons echt een grote steun.

De Koninklijke Harmonie ‘Kunst & Deugd’ uit Wakken konden menig muziekliefhebber bekoren met hun moderne deuntjes. Zij mikken duidelijk op een breed publiek en slagen daar ook in. Ook hier waren er heel wat positieve reacties te horen. Menig toeschouwer nam dit optreden letterlijk als aperitiefconcert en consumeerden lustig onze sangria. Met alle gevolgen vandien. De sfeer zat er snel in en de avond kon nog moeilijk stuk.

De jongens van Basics met onze eigen Wim op kop speelden onder moeilijk omstandigheden (slecht weer en weinig echte liefhebbers), maar speelden een heel overtuigende set. Alweer een meevaller, want meerdere niet-liefhebbers zijn verkocht. Het is voor ons duidelijk dat Basics een goeie keuze was en dat zij nog heel wat in hun mars hebben. Hopelijk horen we in de toekomst nog van deze schitterende rockgroep. Een kijkje op hun website www.basicssound.be is een absolute aanrader.

Tenslotte mocht Jo Vanlangeveld de avond (of nacht) afsluiten. De overgebleven bezoekers trokken stilaan de fuifzaal binnen en konden niet weerstaan aan de lokroep van de dansvloer. Jo speelde in zijn eigen gekende stijl de zaal plat en zou niet stoppen vooraleer de laatste el-torodanser de arena verliet.

Zaterdag was een succes geweest en zat er op. We keken met gemengde gevoelens uit naar zondag.

Zondag 20 augustus 2006

Wat zou het weer vandaag voor ons in petto hebben ? De weerberichten zagen er alles behalve goed uit, maar wat kan je doen ? We hadden alle mogelijke voorzorgen genomen, maar toch moest een groot deel van de namiddag in open lucht verlopen. In geval van veel regen zouden we machteloos zijn en verlies je al snel een deel van je publiek. Zo’n vaart zou het echter niet lopen...

De publiekstrekkers van onze Uilefeesten zijn uiteraard de competities die we ieder jaar organiseren. In het verleden kon het Swingpaleis op heel wat belangstelling rekenen en sedert vorig hadden we met Spel Zonder Grenzen een nieuw paradepaardje. Waar we vorig jaar nog konden rekenen op een vijftal ploegen, waren er ditmaal acht inschrijvingen. Dat bevestigt onze stelling dat er iets leeft in Markegem. De jeugd komt massaal opdagen en neemt initiatief. Zoiets stemt ons heel hoopvol voor de toekomst. De nieuwe ploegen waren enthousiast, al bleek hun opdracht aanvankelijk nogal moeilijk uit te voeren. Ze moesten namelijk zelf een vlot maken en hiermee een zwembad oversteken.

Dat zwembad werd ontworpen en gemaakt door enkele leden van het comité. Die mannen zijn niet verlegen om een stunt meer of minder en zo kwam het dat Markegem, weliswaar tijdelijk, zijn eigen zwembad had.

Velen hadden echt nagedacht over hun vlot, al bleken niet alle constructies even stabiel. Ria van toneelvereniging Klavertje Vier was de eerste die noodgedwongen een frisse duik nam, tot grote hilariteit van de massa. Nadien zouden velen volgen. Een schot in de roos, spektakel verzekerd.

Spanje was wel degelijk het thema. Het groot aantal opgekomen bezoekers werd hier bijna constant aan herinnerd. Er werd met tomaten gegooid, de deelnemers gingen letterlijk de arena in als stier en toreador en de mensen van het Los Amigos Showteam kwamen heel elegant uit de hoek in hun typische Spaanse kledij en met hun schitterende Iberische paarden. Wil je meer weten over deze groep paardenliefhebbers dan moet je absoluut eens een kijkje nemen op www.losamigosonline.be. De stunts die werden uitgevoerd door ons aller Bart Vercaemer kun je daar nog eens zien, weliswaar op foto, maar toch...

Tot nu toe zat het weer mee en de regen bleef uit. Toch zouden de huidige weersomstandigheden het programma gedeeltelijk overhoop gooien. De aangekondigde demonstratie parasailing ging niet door. Te veel wind, te groot risico. Heel jammer want de parasailers waren in grote getale afgekomen op de Uilefeesten. Bij betere weersomstandigheden zou de lucht gekleurd geweest zijn door zo’n twintig parasailers. Een groot getal voor dergelijke happening. Misschien iets voor volgend jaar ?

De Djembéspelers van Pluk de Tijd (www.plukdetijd.be) zorgden voor een leuke afwisseling tussen al dat Spaans gedoe. Het ritme van de drums is aanstekelijk en zorgt voor een zomers sfeertje. Je moet dit van dicht meemaken om hier optimaal te kunnen van genieten.

Ondertussen werd er lustig gebakken door de mensen van het comité en enkele vrijwilligers. De geur van lekkere worst doet je watertanden en al gauw moesten de bakkers het onderste uit de kan halen om aan de vraag te kunnen voldoen. En dat lukte. De rij wachtenden werd nooit te groot, tot grote voldoening van de bezoekers én van onze bakkers. De verkoop was een groot succes.

Ook de kinderen werden alweer verwend. Twee grote springkastelen zorgden voor een namiddagje plezier. De meesten zouden hun kinderen ’s namiddags niet veel meer zien, tenzij bij de waterspelen. Daar mochten het jeugdig volkje zich uitleven en met waterballonnen de deelnemers van het Spel Zonder Grenzen bekogelen. Wat een spektakel...

De Uilefeesten lagen al voor het grootste deel achter ons toen Latinoband Poco Loco het podium betrad. Met hun rustige, jazzy, zuiderse muziek brachten ze een beetje rust in het programma. Heel anders dan bij de wilde Tirolcapriolen van vorig jaar, moest je dit zien en beluisteren. Schitterende getalenteerde muzikanten in combinatie met drie mooie danseresjes.

Sommigen vonden dit zeer goed, anderen vonden dit minder geslaagd. De balans was hier in evenwicht. Ook wijzelf waren niet echt overtuigd, maar meningen verschillen en het kan er niet ieder jaar even wild aan toe gaan. Toch mag je niet nalaten om kritisch te zijn en je eigen keuzes in twijfel durven trekken. Je moet leven en werken met het besef dat je nooit te oud bent om te leren. Kritiek omzetten in positieve energie. Dat moet kunnen...

De sfeer bleef in ieder geval opperbest en de tooghangers besloten hun plaatsjes in te nemen. Er werd nagekaart en er werden complimentjes uitgedeeld. De Uilefeesten waren voor de zesde maal op rij een groot succes. Ieder jaar is het een beetje anders, maar altijd een beetje beter, een beetje groter. Markegem groeit en dat zullen we geweten hebben. Ieder jaar opnieuw zeggen we dat Markegem wel een heel speciaal plaatsje moet innemen bij Dezen hierboven, de bedevaart naar Scherpenheuvel moet geholpen hebben. Terwijl er 5 km verder een ware zondvloed naar beneden kwam, kregen we rond zaal Pax zelfs even de zon te zien. Als ik eraan terug denk, dan krijg ik zelfs even tranen in mijn ogen. Terwijl in de Brouwerijstraat de laatste Spaanse klanken uitsterven besef ik dat Markegem speciaal is. Dat het iets is wat je nooit meer wil missen.

Bedankt, Markegem...

Precies daarom gaan we door. Wat het volgend jaar zal worden weten we nog niet. Al zijn er reeds enkele mooie ideeën. Maar dat is voor later. We denken eerst aan de Kersthappening, ons Kerstgeschenk voor Markegem. Als God én Comité het willen gaat die weer door. We houden jullie op de hoogte.

 
 

Alle datums

  • van vrijdag 18 augustus 2006 tot zaterdag 19 augustus 2006

Deelnemerslijst

 Geen deelnemers 

op Facebook...

De Uilefeesten hebben ook een Facebookpagina. Klik op het logo...

 

logofacebook

Uilegem / de Schat / de Sleutel

schild

Deel onze website !

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn